Trötthet, stelhet och värk i ländryggen
Författare: Ulrika Säljeby – optimumterapeut & yogalärare
Uppskattad lästid: 6 minuter
Trötthet, stelhet och värk i ländryggen är tecken som visar att musklerna här i ryggslutet jobbar för mycket. Tänk dig att du går runt med en knuten näve hela dagen. Det skulle funka en stund men sen skulle du bli trött och få värk i handen och även upp i armen. Precis så är det också i ryggen när musklerna i ryggslutet är påslagna hela tiden. Det byggs på hela tiden, du märker inte så mycket i början men efter en tid så börjar du känna dig trött, stel och orörlig i ryggslutet. Felet ligger inte här, som många tror. Utan i höfterna. Om inte våra höftböjare jobbar som dom ska så flyttas hela belastningen till ryggslutet istället. Så vi behöver aktivt flytta belastningen tillbaka till höfterna igen genom att träna upp vår posturala hållningskedja, vår stam i kroppen där höftböjarmuskeln är en av det viktigaste musklerna.
Tre övningar för att stärka höftböjarmuskeln
Dessa tre övningar är jättebra för att stärka höftböjarmuskeln, iliacus/psoasmuskeln och ju mer den stärks och börjar arbeta så som den är avsedd att göra så avlastas ryggmusklerna och stelhet och ryggont försvinner. Detta sätt att tänka kommer från postural terapi som utgår ifrån hur naturfolk rör sig som aldrig har ryggproblem, knä, nack eller fotproblem.
Många som tränar olika sporter, crossfit, gymträning, rehab mm och är vältränade får ändå skador och ledsmärtor i knä, rygg, axlar och fötter med smärta i muskler och leder, återkommande skador. Varför? Problemet är att man många gånger tränar ”fel” muskler och inte kommer åt de muskler som är designade för att hålla kroppen smärtfri. Studier på människor i natursamhällen visar att de i princip inte lider av kronisk smärta samtidigt som de har en rörlig och stark kropp. Orsaken är att de bibehållit den naturliga muskulära balans som krävs för smärtfrihet och hög prestationsförmåga. Med kroppen i balans kan man fördela den belastning kroppen utsätts för i olika situationer optimalt och inga snedbelastningar som leder till smärta uppstår.
OptimumTräning
Med OptimumTräning® som bygger på postural terapi har vi ett helt nytt sätt att balansera kroppen och åtgärdar snedbelastningen genom att aktivera de viktigaste djupt liggande och oftast förbisedda musklerna som är ansvariga för att ta upp större delen av belastningen i olika situationer. Vi pratar nu inte om core- eller djupa magmusklerna, utan den än djupare liggande hållnings- stabiliseringsmuskulaturen. På detta sätt kommer vi åt den verkliga grundorsaken till problematiken. Resultatet blir smärtfrihet, förbättrad rörlighet och styrka samt en ökad prestationsförmåga.