Högkänslighet (HSP):
djupare Inblick i ett personlighetsdrag

Författare: Kendra Fraser-Potts – livscoach

Uppskattad lästid: 4 minuter

Högkänslighet, eller HSP (Highly Sensitive Person), är ett personlighetsdrag som ca 20% av befolkningen har. Detta påverkar ofta individen på det sätt att den reagerar starkare på stimuli utifrån (ljud, lukt, smak, beröring) – men även från den inre omgivningen (tankar och känslor). Begreppet myntades av psykologen Elaine Aron på 1990-talet och beskriver en del av befolkningen som har ett mer finstämt nervsystem, vilket lätt aktiveras av stress eller intensiva miljöer. 

Högkänsliga kan ofta uppfatta och bearbeta information djupare och mer intensivt än andra.

Den sociala finkänsligheten

Det är vanligt att högkänsliga påverkas mer av känslomässiga och sociala intryck, till exempel stämningen i ett rum eller andras känslor. Det kan också leda till överstimulering, vilket är ett tillstånd av trötthet och orkeslöshet som tillkommer efter personen varit i intensiva/stökiga miljöer eller varit bland mycket folk som personen inte känner sig trygg med. Behovet av att dra sig undan uppkommer vid överstimuleringen och en lugn stilla miljö är ofta det som personen då drar sig undan till. 

Typiska kännetecken för högkänslighet inkluderar

  1. Djup bearbetning av information: HSP-personer reflekterar och analyserar ofta sina erfarenheter mer ingående, vilket kan leda till djupare förståelse för omvärlden och sig själva. Men det kan också leda till oro eller överanalysering.
  2. Överstimulering: På grund av sin känslighet för stimuli kan högkänsliga bli trötta eller stressade snabbare än andra i intensiva/ stökiga miljöer. 
  3. Emotionalitet och empati: HSP:s är ofta känslomässigt mer reaktiva och kan uppleva både glädje och sorg på ett intensivt sätt. De är också ofta mer empatiska och kan känna av och påverkas starkt av andras känslor i sin omgivning. 
  4. Hög medvetenhet om subtila detaljer: Högkänsliga personer lägger ofta märke till små detaljer som andra kanske inte ser. En blick, en suck eller ett kroppsspråk- är något som den högkänsliga personen lätt lägger märke till.  

Är du högkänslig?

Dagretreat för högkänsliga

Fre, 31 jan 2025, 09.00–17.00

Högkänslighet är ingen diagnos – utan ett personlighetsdrag

Det är viktigt att förstå att högkänslighet inte är en diagnos eller en psykisk störning, utan ett personlighetsdrag som både har fördelar och nackdelar. Högkänsliga personer är ofta mycket kreativa, intuitiva och djupt reflekterande. Som högkänslig finns ofta ett större behov av att lära sig hantera starka känslor, överstimulering och stress. 

Att vara högkänslig är en gåva för många när dem lär dig att hantera och förstå sina behov och ta dem på allvar.  

Känner du att du upplever känslor djupt och ibland kan känna att världen blir lite överväldigande?

Du är inte ensam! 🧡
Kom och bli en del av vår varma gemenskap i Lund och Lomma!
Våra klasser för högkänsliga personer fokuserar på att skapa en lugn och stödjande miljö där du kan må bra och utvecklas. Vi ser fram emot att välkomna dig och dela denna resa tillsammans.

Vi hoppas att få träffa dig snart!

Om författaren

Kendra Fraser-Potts är livscoach, mindfulnessinstruktör och författare med särskilt fokus på att stödja högkänsliga personer (HSP). Med sin egen erfarenhet av högkänslighet erbjuder hon strategier för att hantera stress och omfamna sin känslighet i boken “Lev med hela dig själv”. Boken kombinerar praktiska övningar och mindfulness-tekniker för att hjälpa läsare att hitta balans och självmedkänsla i en ofta överväldigande värld.

Kendra Fraser-Potts

Kontakta oss

Du är varmt välkommen att ställa alla frågor du har.