Den högkänsliga hjärnan
Författare: Kendra Fraser-Potts – livscoach
Uppskattad lästid: 4 minuter
Kännetecknet för den högkänsliga personen är det djupa reflekterandet över sig själv och sin omvärld. Något som man tänker härstammar från nervsystemet och hjärnans funktion som tenderar att skilja sig mellan högkänsliga och icke. I studier på högkänsliga på och icke har man nämligen sett en hel del skillnader i hjärnans sätt att bearbeta information. Idag delar jag tre saker som ofta sker i den högkänsliga hjärnan och varför:
Hög empati och spegelneuroner
En av de märkbara egenskaperna hos högkänsliga personer är ofta deras förmåga till empati. Detta beror delvis på deras hjärnas spegelneuroner, som är kopplade till förmågan att känna och förstå andras känslor. Högkänsliga personers spegelneuronssystem är ofta mer aktivt än andra icke högkänsliga (har man sett i FMRI scanning). Detta system gör att personen ofta kan sätta sig in i andra människors känslor och erfarenheter.
I hjärnan: När högkänsliga ser någon annan uppleva en känsla, som glädje eller smärta, reagerar deras hjärna nästan som om de själva upplevde samma känsla. Detta gör dem mycket empatiska och omtänksamma. Men det kan också vara utmattande, särskilt i situationer där de tar in mycket av andras känslomässiga energi.
Är du högkänslig?
Dagretreat för högkänsliga
Fre, 31 jan 2025, 09.00–17.00
Hög känslighet för sociala signaler
Högkänsliga personer är också mycket medvetna om sociala nyanser och subtila signaler i kommunikation, såsom ansiktsuttryck, tonfall och kroppsspråk. Högkänsligas har ofta en förmåga att bearbeta dessa signaler mer än andra. Vilket gör att de ofta snabbt kan avgöra om en situation är trygg eller om någon är upprörd eller obekväm.
I hjärnan: Områden i hjärnan som hanterar social och emotionell bearbetning, som amygdala (kopplad till känslor och hotrespons) och insula (som hanterar känslomässig medvetenhet), är ofta mer aktiva hos högkänsliga personer. Detta kan göra dem mer känsliga för negativa sociala situationer och oroade över sociala konflikter.
Malande tankar som tex:
- Sa jag något fel?
- Varför är han ledsen?
- Hur mår hon i hörnet?
Kan pågå inom den högkänsliga.
En av de viktiga sakerna att förstå som högkänslig är ofta därför att inse att – personen inte kan hjälpa alla och lösa allas problem som de upptäcker sig se.
Mer aktivitet i områden kopplade till medvetenhet och insikt
Högkänsliga personer har en tendens att vara självmedvetna och ha en stark inre dialog. Detta beror på att de har en mer aktiv aktivitet i områden i hjärnan som hanterar introspektion och medvetenhet. Detta gör att de kan reflektera mycket över sina egna känslor och handlingar och vill lära sig mycket om sig själva (och andra).
- Fördel: Denna djupa självmedvetenhet kan göra dem till visa och insiktsfulla personer, som har en god förståelse för sina egna och andras inre världar.
- Nackdel: Det kan också leda till överdriven oro och självkritik om de inte lär sig att hantera sin inre dialog på ett balanserat sätt. Denna förmåga kan alltså slå om till för mycket självgranskning och perfektionism då alla beteenden och ageranden är synade av dem själva.
Det är både lätt och ibland mer svårt att vara högkänslig. Ofta handlar det om att lära sig sätta gränser för sig själv och andra. Tillåta sig själv att inte ALLTID hjälpa och ibland ta hand om sig själv och ”bara vara”. Detta trots att hjärnan ofta vill agera, tänka och lösa i sin natur. Därför är meditation, naturen och yogan särskilt viktiga för den högkänsliga personen- då det är en oas där tankar och känslor får ta en liten paus.
Känner du att du upplever känslor djupt och ibland kan känna att världen blir lite överväldigande?
Du är inte ensam! 🧡
Kom och bli en del av vår varma gemenskap i Lund och Lomma!
Våra klasser för högkänsliga personer fokuserar på att skapa en lugn och stödjande miljö där du kan må bra och utvecklas. Vi ser fram emot att välkomna dig och dela denna resa tillsammans.
Vi hoppas att få träffa dig snart!
Om författaren
Kendra Fraser-Potts är livscoach, mindfulnessinstruktör och författare med särskilt fokus på att stödja högkänsliga personer (HSP). Med sin egen erfarenhet av högkänslighet erbjuder hon strategier för att hantera stress och omfamna sin känslighet i boken “Lev med hela dig själv”. Boken kombinerar praktiska övningar och mindfulness-tekniker för att hjälpa läsare att hitta balans och självmedkänsla i en ofta överväldigande värld.