Åtta saker som kan göra den högkänsliga personens liv bättre
Författare: Kendra Fraser-Potts – livscoach
Uppskattad lästid: 4 minuter
1. Tid för återhämtning och lugn
Regelbunden tid i en lugn miljö, utan starka ljud eller krav, är vanligen avgörande för att återfå balansen. Att finna stillhet i naturen vid en sjö, i en skog eller på ett berg är något som högkänsliga ofta uppskattar.
2. Gränssättning
Högkänsliga mår bra om de får möjlighet att kunna säga nej till överväldigande situationer och att skapa tydliga gränser i vardagen. Det handlar om vikten av att hitta balansen mellan det som tar och det som ger. Att lära sig prioritera sitt välmående och säga nej till sociala krav eller aktiviteter som dränerar är också en punkt som många högkänsliga känner igen sig i.
3. Meningsfulla relationer
Att ha nära och autentiska relationer där de kan vara sig själva fullt ut, gör vanligen den högkänsliga personen liv bättre. Högkänsliga trivs bäst med människor som är empatiska, inkännande och förstående.
4. Tid för reflektion
Högkänsliga har ett rikt inre liv och mår bra av att ha tid att reflektera över sina känslor och upplevelser. Dagboksskrivande eller kreativa aktiviteter som konst, musik eller skrivande kan vara stärkande. Dessa aktiviteter används ofta av högkänsliga för att bearbeta det inre rika livet.
5. Ett harmoniskt hem
En lugn och trygg hemmiljö kan ge högkänsliga en plats att ladda om. Högkänsliga kan uppskatta mjuk och varm belysning, naturmaterial och en miljö som känns inbjudande och trygg. Bra luft och god doft i hemmet är även något som ofta uppskattas.
6. Fysisk och mental självomsorg
Att prioritera sömn, äta hälsosam mat och undvika överdriven konsumtion av koffein eller alkohol kan hjälpa högkänsliga att hantera sin känslighet. Detta tå stimulanser som alkohol och koffein kan leda till överstimulering. Yoga, mindfulness och andra stressreducerande aktiviteter är också gynnsamma för att balansera nervsystemet, som ofta är aktiverat för den högkänsliga.
7. Meningsfullt arbete
Högkänsliga trivs i arbetsmiljöer som är tysta, respektfulla och där deras unika styrkor – som kreativitet, empati och problemlösning – värderas. Arbeten som kräver ständig multitasking eller hög social interaktion kan dock vara utmanande. Däremot så är högkänsliga bra med människor och får de bara utrymme att ladda om kan en plats med mer social interaktion även fungera väl.
8. Att acceptera sin känslighet
Många högkänsliga mår bättre när de slutar kämpa mot sin känslighet och istället omfamnar den som en styrka. Att läsa böcker om högkänslighet eller delta i stödgrupper kan hjälpa med detta. Att inse att man som högkänslig inte är ensam och att undersöka sina styrkor är ett annat sätt som gör livet som högkänslig bättre.
Är du högkänslig?
Dagretreat för högkänsliga
Fre, 31 jan 2025, 09.00–17.00
Känner du att du upplever känslor djupt och ibland kan känna att världen blir lite överväldigande?
Du är inte ensam! 🧡
Kom och bli en del av vår varma gemenskap i Lund och Lomma!
Våra klasser för högkänsliga personer fokuserar på att skapa en lugn och stödjande miljö där du kan må bra och utvecklas. Vi ser fram emot att välkomna dig och dela denna resa tillsammans.
Vi hoppas att få träffa dig snart!
Om författaren
Kendra Fraser-Potts är livscoach, mindfulnessinstruktör och författare med särskilt fokus på att stödja högkänsliga personer (HSP). Med sin egen erfarenhet av högkänslighet erbjuder hon strategier för att hantera stress och omfamna sin känslighet i boken “Lev med hela dig själv”. Boken kombinerar praktiska övningar och mindfulness-tekniker för att hjälpa läsare att hitta balans och självmedkänsla i en ofta överväldigande värld.