Nyårlöften för högkänsliga
Författare: Kendra Fraser-Potts – livscoach
Uppskattad lästid: 4–6 minuter
Nyårslöften för den högkänsliga personen kan behöva vara lite annorlunda än för andra. Detta då den högkänsligas behov och tillfredställelse i livet- ofta skiljer sig från andra. Gränsen för vad som är tillräckligt ”bra presterat” kan vara blurrig för den högkänsliga som ofta är ambitiös och har höga krav på sig själv. Att skapa nyårslöften som inte skapar för mycket oro och överbelastning kan därför vara viktigt.
Här är några tips på hur en högkänslig person kan sätta och arbeta med nyårslöften på ett mjukare sätt:
Dagretreat för högkänsliga
Fre, 25 apr 2025, 09.00–17.00
1. Sätt realistiska och mjuka mål
Högkänsliga personer kan ibland vara självkritiska eller sätta höga krav på sig själva. Något som kan leda kan leda till att de känner sig överväldigade. För att undvika detta kan du prova att sätta mål som är mer mjuka och realistiska. Ett exempel kan vara att omformulera målen såhär:
– Jag ska skapa mer utrymme för vila och reflektion i mitt liv
Istället för
– Jag ska träna varje dag
Märk skillnaden mellan kravet och det mjuka behovet här.
2. Fokusera på inre värden snarare än prestation
Eftersom HSP-personer ofta har ett starkt behov av meningsfullhet kan det vara bra att sätta mål som handlar om personlig utveckling eller känslomässigt välbefinnande.
Till exempel: “Jag ska bli bättre på att hantera mina känslor” eller “Jag ska utforska min kreativitet mer”.
Mål som håller i längden och som gör livet som högkänslig lättare.
3. Sätt små delmål
För att undvika att känna dig överväldigad av dina mål. Kan du bryta ner större mål i små, genomförbara steg. Detta gör att du kan fira små framgångar på vägen och känna dig mer motiverad. Istället för att känna att du misslyckas om du inte uppnår stora förändringar direkt.
4. Prioritera självomsorg
Som högkänslig är det ofta extra viktigt att ta hand om sig själv, för att undvika stress och utbrändhet. Ett nyårslöfte kan därför handla om att skapa mer balans genom att prioritera din självomsorg.
Till exempel kan du lova- att ha en dag i veckan helt utan krav eller att spendera en timme i naturen varje dag.
5. Var flexibel och anpassa vid behov
Det är bra att komma ihåg att målen kan ändras över tid. Livet är oförutsägbart, och ibland kanske det är mer effektivt att justera målen under året, än att ha -bara ett konkret mål som är ohållbart i längden.
Ett mål i början av året kan se annorlunda ut några månader in- öva på att vara okej med det.
6. Inkludera tid för reflektion och vila
Högkänsliga personer hämtar energi från ensamhet och reflektion. Ett bra nyårslöfte kan vara att skapa regelbundna pauser för att reflektera över dina framsteg och vad som känts bra och inte. Det kan också vara att boka in tid för lugna aktiviteter som meditation, promenader eller att läsa en bok.
7. Undvik att jämföra dig med andra
Högkänsliga personer kan vara mer benägna att jämföra sig med andra, vilket ibland kan leda till känslor av otillräcklighet. Fokusera på din egen utveckling snarare än att följa vad andra gör. Sätt mål som känns autentiska för dig och dina behov.
Kom ihåg att målen kan skilja sig från icke högkänsliga – och det är helt okej.
Det handlar i det stora – om att sätta mål som är både utmanande och hållbara, mjuka och utmanade. Samtidigt som du är snäll mot dig själv och anpassar målen efter dina behov och känslomässiga gränser.
Så att du kan utnyttja din högkänslighet till fullo!
Lycka till!
Känner du att du upplever känslor djupt och ibland kan känna att världen blir lite överväldigande?
Du är inte ensam! 🧡
Kom och bli en del av vår varma gemenskap i Lund och Lomma!
Våra klasser för högkänsliga personer fokuserar på att skapa en lugn och stödjande miljö där du kan må bra och utvecklas. Vi ser fram emot att välkomna dig och dela denna resa tillsammans.
Vi hoppas att få träffa dig snart!
Om författaren
Kendra Fraser-Potts är livscoach, mindfulnessinstruktör och författare med särskilt fokus på att stödja högkänsliga personer (HSP). Med sin egen erfarenhet av högkänslighet erbjuder hon strategier för att hantera stress och omfamna sin känslighet i boken “Lev med hela dig själv”. Boken kombinerar praktiska övningar och mindfulness-tekniker för att hjälpa läsare att hitta balans och självmedkänsla i en ofta överväldigande värld.